رفاه مردم، اولویت مجلس یازدهم نبود/ اصولگرایان اساسا تفکر ضد توسعه ای دارند
اقتصاد 24 – برخی مجلس یازدهم را مجلسی متعادل و موفق می دانند و معتقدند نمایندگان مجلس به وظایف خود در حوزه اقتصادی به خوبی عمل کرده اند، در حالی که بسیاری از اقتصاددانان عملکرد مجلس یازدهم را به شدت مورد انتقاد قرار داده و معتقدند اولویت مجلس یازدهم است. مجلس معیشت است تا رفاه مردم و تمرکز بر چیزهایی به دور از خواسته های جامعه.
مرتضی افکه، اقتصاددان از منتقدان مجلس یازدهم است. وی در تحلیل عملکرد این مجلس به اقتصاد24 گفت: معتقدم اصولگرایان اساساً تفکر ضد توسعه ای دارند و دلیل این تفکر این است که اولویت آنها عمدتاً مسائل عقیدتی و سیاسی است، بنابراین مجلس یازدهم رویکرد نسبتاً تند داشت. این نمایندگان بیشتر وقت خود را صرف مسائل غیراقتصادی کردند و اولویت آنها باید رفاه مردم باشد، بنابراین هیچ بهبودی در وضعیت کشور شاهد نبوده ایم.
وی افزود: خمیدگی فکری نمایندگان در دستگاه های مختلف از جمله تخصیص بودجه و تصویب و استیضاح وزرا متجلی است. بنابراین مجموعه ای از عوامل ریشه در تفکر اصولگرایانه نمایندگان باعث شد که شرایط اقتصادی کشور در چهار سالی که این گروه نماینده بودند بهم ریخته باشد، به ویژه در سال 1402 شاهد مشکلات اقتصادی بیشتری بودیم و نمایندگان این کار را نکردند. عملکرد خود را تغییر داد و به تمرکز بر مسائل ایدئولوژیک ادامه داد.
چند توصیه به نمایندگان مجلس دوازدهم
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: متاسفانه مجلس بعدی به لحاظ فاصله گرفتن از اولویت های مردم خیلی سریعتر از مجلس یازدهم بود و من می گویم از مصاحبه با این افراد در چند سال گذشته و شناختی که از آنها دارم به آنها توصیه می کنم اولویت های خود را معیشت مردم قرار دهند و در عمل به اولویت ها رسیدگی کنند نه شعار و سخنرانی. عصر جدید باید بر رفع تحریم ها برای بهبود معیشت مردم تمرکز کند
افکه ادامه داد: نمایندگان باید به دولت کمک کنند تا مذاکرات برجام ادامه یابد و سپس تحریم ها برداشته شود. من معتقدم اولویت فوری برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور رفع تحریم ها است، بنابراین به هر طریق ممکن نمایندگان و همه مسئولان باید زمینه مذاکره و رفع تحریم ها را فراهم کنند. البته باید توجه داشت که رفع تحریم ها اولویتی است که می تواند در کوتاه مدت شرایط را بهبود بخشد و حتی در صورت لغو تحریم ها باز هم یکسری مشکلات باقی خواهد ماند زیرا با ساختارهای ناکارآمد مواجه هستیم.
وی تاکید کرد: توصیه بعدی این است که اگر اولویت نمایندگان مجلس معیشت مردم است در انتخاب و حتی استیضاح وزرا نهایت دقت را داشته باشند. نمایندگان مردم باید کارآمدی خود را ملاک انتخاب وزرا قرار دهند نه مسائل سیاسی.
بیشتر بخوانید: فروپاشی اقتصادی ناشی از تلاقی مجلس رادیکال دوازدهم و ریاست جمهوری ترامپ؟ / اولویت مجلس آینده اقتصاد، معیشت و رفاه مردم نیست!
افکه در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: با وجود اینکه قانون اساسی ادعا می کند قوه مجریه و مقننه از هم جدا هستند اما نمایندگان شهرستانی و استانی در انتصاب مدیران در تمامی سطوح عملا دخالت می کنند. این رویه رویه اشتباهی است، اما اگر قرار است این مداخلات ادامه پیدا کند، اولویت نمایندگان باید اثربخشی مدیران در حل مشکلات باشد. متاسفانه تجربه نشان می دهد که اولویت نمایندگان مجلس در تایید مدیران استانی در درجه اول منافع شخصی و سیاسی آنهاست تا مردم.
در سال کنترل تورم، تورم افزایش یافت
آلبرت بگزیان، اقتصاددان، دیدگاهی متفاوت از افکه دارد. وی در خصوص عملکرد مجلس یازدهم به گفتگوی اقتصاد24 گفت: بررسی عملکرد مجلس یازدهم به صورت خلاصه کار بسیار سختی است و بررسی عملکرد آنها در چند کلمه عادلانه نیست. البته نمایندگان مجلس در حوزه اقتصادی وظایفی دارند و در دوره یازدهم کم و بیش به آن عمل کردند.
وی افزود: از نظر اقتصادی نیز قوه مقننه در چند جا فعالیت می کند; یکی از این ادارات تاییدیه وزرای اقتصادی است. از آنجایی که مردم برای انتخاب وزرای دولت به نمایندگان مردم رای داده اند پس باید در انتخاب وزرا بسیار دقت کنند. یکی دیگر از برنامه های مربوط به نمایندگان مجلس، برنامه های دولت یا بودجه است. حال سوال اینجاست که آیا مجلس یازدهم توانسته به خوبی به وظایف خود عمل کند یا خیر؟ من معتقدم که آنها توانستند وزرای اقتصادی را انتخاب کنند و از عهده این وظیفه برآیند.
بزیان ادامه داد: موضوع دیگری که به نمایندگان مجلس مربوط می شد بحث استیضاح و مطالبات وزرا و رئیس جمهور است. در سال مهار تورم و رشد تولید، نمایندگان مجلس یازدهم کمترین سوال را از وزرا داشتند و در این شرایط، نمایندگان نتوانستند مطالبه کنند، بنابراین اقتصاد به سمت تورم بالاتر رفت.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از وظایف مجلس مطالبه گری در بحث ارز بود. متاسفانه مجلس یازدهم نتوانست مشکلات داخلی (تورم) و ارزی (کاهش ارزش ریال) را رصد کند.
بزیان در پایان بر وظیفه نمایندگان مجلس برای حل مشکلات معیشتی مردم تاکید کرد و گفت: هرچند مجلس یازدهم توانست برخی از وظایف را به درستی انجام دهد، اما مواردی نیز وجود داشت که تکمیل نشد و در بحث باقی ماند، بنابراین مجلس جدید باید مشکلات را حل کند. چالش ها و مسائل. زمین مانده تا از آن مراقبت کند. نمایندگان جدید علاوه بر توجه به مناطق خود، باید از منظر ملی و فراملی به مشکلات کشور نگاه کنند تا مشکلات یکی پس از دیگری حل شود. از سوی دیگر مجلس جدید برخلاف یازدهم باید از وزرا و رئیس جمهور درخواست هایی داشته باشد. در این شرایط می توان امیدوار بود که مشکلات معیشتی مردم کاهش یابد.